Do súťaže Mladý Európan sa prihlásilo už viacero škôl z východu Slovenska

08.04.2010 Prešov

Prešov 8. apríla (TASR) - Zastúpenie Európskej komisie v SR organizuje v spolupráci s Europe Direct centrami na Slovensku piaty ročník súťaže s názvom Mladý Európan.
Zúčastniť sa jej môžu aj žiaci tretích ročníkov stredných škôl z okresov Prešov, Sabinov, Bardejov, Vranov nad Topľou, Svidník, Stropkov a Medzilaborce, ktorí budú môcť svoje vedomosti o problematike Európskej únie prezentovať 30. apríla v priestoroch prešovského Metodicko-pedagogického centra. Víťazné družstvo následne postúpi na celoslovenské súťažné kolo do Banskej Bystrice.
\"Mladý Európan nie je len vedomostnou súťažou, kedy sa vypisuje papierový test, ide skôr o interaktívny kvíz. Na zobrazené otázky prostredníctvom dátovej projekcie sa odpovedá hravou formou. Jednou z disciplín je aj skladanie puzzle. Víťazné družstvo by malo teda disponovať najkompatibilnejšími vedomosťami a zručnosťami, \" uviedol pre TASR Peter Németh z Krajskej rozvojovej agentúry Prešov, ktorá sa podieľa na organizácii súťaže pre región siedmich okresov. Ako dodal, zápolenie je rozložené do troch súťažných kôl. Do tretieho finálového kola postupujú zástupcovia troch školských zariadení, ktoré získali v predošlých disciplínach najväčší počet bodov. Víťazné družstvo následne postúpi do celoslovenskej súťaže, ktorá sa zorganizuje na národnej úrovni v Banskej Bystrici v druhej polovici apríla tohto roka.
Hlavnou témou tohtoročnej súťaže je problematika biodiverzity a boja s klimatickou zmenou, ktorá súvisí s ľudskou činnosťou a šetrným prístupom k životnému prostrediu. \"Otázky sa budú týkať tejto oblasti, ale aj všeobecného prehľadu o Európskej únii, \" priblížil Németh. Do súťaže, ktorá sa podľa jeho slov organizuje v ôsmich krajinách Európy, sa v regióne siedmich okresov prihlásilo zatiaľ sedem stredných škôl, ostatní tak majú možnosť urobiť do 29. apríla.
Záverečná celoslovenská súťaž sa organizuje pod záštitou podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča a vedúcej Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrey Elschekovej-Matisovej.
 

Vyberte región